Zelf energie opwekken

Steeds meer bedrijven zien het belang in van duurzaamheid en willen hun CO2-uitstoot verminderen. Een manier om dit te doen is door zelf energie op te wekken.

Het zelf opwekken van energie heeft verschillende voordelen voor bedrijven. Ten eerste is het duurzaam en vermindert het de CO2-uitstoot.

Dit draagt bij aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving. Daarnaast kan het zelf opwekken van energie kostenbesparend zijn op de lange termijn.

Wanneer u zelf energie opwekt, hoeft u immers minder energie in te kopen en betaalt u minder energiebelasting. Bovendien kunt u zelf opgewekte energie terugleveren aan het energienet, wat kan leiden tot extra inkomsten.

Voorkom boetes of verplichte sluiting van je kantoor en ga direct aan de slag met het maken van een verduurzamingsplan.

Voordelen van zelf energie opwekken

Het zelf opwekken van energie heeft diverse voordelen voor bedrijven. Ten eerste kan het leiden tot lagere energiekosten, omdat er minder energie ingekocht hoeft te worden. Daarnaast biedt zelf energie opwekken meer zekerheid over de energievoorziening, omdat bedrijven minder afhankelijk zijn van de prijzen en beschikbaarheid van energie op de markt. Ook draagt zelf energie opwekken bij aan een duurzamer imago van uw bedrijf, wat steeds belangrijker wordt in de huidige maatschappij.

wind-turbines-doeneutraal_2156482039

Mogelijkheden voor zakelijk zelf energie opwekken

Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken als bedrijf. Hieronder worden enkele veelvoorkomende opties besproken:

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire optie voor het opwekken van zonne-energie. Met zonnepanelen kunt u zelf stroom opwekken en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Windenergie

Wanneer u beschikt over een groot stuk grond, kan windenergie een interessante optie zijn. Door middel van windturbines kunt u zelf energie opwekken.

Warmtepompen

Warmtepompen zijn een duurzame manier om uw pand te verwarmen en te koelen. Door middel van deze techniek wordt energie uit de omgeving gehaald en omgezet in bruikbare energie.

Biomassa

Biomassa is organisch materiaal zoals hout, mest of gft-afval dat verbrand kan worden om energie op te wekken. Biomassa kan gebruikt worden voor het opwekken van warmte of elektriciteit en is een duurzame manier om energie op te wekken. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de biomassa duurzaam wordt geproduceerd en dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding.

Financiële regelingen voor zakelijk zelf energie opwekken

Om bedrijven te stimuleren om zelf energie op te wekken, zijn er verschillende financiële regelingen beschikbaar. Hieronder worden enkele veelvoorkomende regelingen besproken.

  1. Energie-Investeringsaftrek (EIA): met de EIA kunt u een deel van de investeringskosten voor energiebesparende technieken aftrekken van de fiscale winst. Dit kan u een belastingvoordeel opleveren.

  2. SDE++-subsidie: met de SDE++-subsidie kunt u financiële ondersteuning krijgen voor het opwekken van duurzame energie. Hierbij kunt u denken aan zonne-energie, windenergie en biomassa.

  3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): met de KIA kunt u een percentage van de investeringskosten voor duurzame energieopwekking aftrekken van de fiscale winst. Dit kan u eveneens een belastingvoordeel opleveren.

Veel gestelde vragen over zelf energie opwekken

Het zelf opwekken van energie kan leiden tot lagere energiekosten, meer zekerheid over de energievoorziening en een duurzamer imago voor uw bedrijf.

Er zijn diverse mogelijkheden, zoals zonnepanelen, windenergie, warmtepompen en biomassa.

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte en de energiebehoefte van uw bedrijf. Het is daarom verstandig om een specialist te raadplegen voor advies op maat.

  1. De kosten hangen af van de gekozen optie en de omvang van het project. Over het algemeen is de initiële investering hoger, maar op de lange termijn kan het juist kostenbesparend zijn.

  2.  

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor duurzame energieprojecten. Het is aan te raden om te onderzoeken welke subsidies beschikbaar zijn voor uw specifieke project.

 

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de gekozen optie en de energiebehoefte van uw bedrijf. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar.

 

Ja, dat is mogelijk. U kunt de teruggeleverde energie verrekenen met uw eigen energieverbruik en eventueel overschot aan energie verkopen aan energiebedrijven.

 

Ja, het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan de installaties om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen en de levensduur te verlengen.

 

Ja, de salderingsregeling geldt ook voor bedrijven. Dit houdt in dat u de zelf opgewekte energie kunt verrekenen met de energie die u afneemt van het elektriciteitsnet.

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het project en de locatie van uw bedrijfspand. Het is daarom verstandig om bij uw gemeente te informeren naar de vergunningseisen.

 

Start direct met het maken van een verduurzamingsplan en voorkom een boete.

© DoeNeutraal 2024. Alle rechten voorbehouden. Lees ons privacy beleid of bekijk onze voorwaarden

This is a staging enviroment